Apeldoorns deel fietsroute Apeldoorn-Deventer is geopend

16-11-17

Het Apeldoornse deel van de fietsroute Apeldoorn-Deventer is officieel geopend op 15 november. Met veel enthousiasme werd het unieke, nieuwe asfalt uitgeprobeerd.

 Buurtbewoners, kinderen van nabije scholen, betrokkenen vanuit de overheid en uitvoerder KWS; deze gevarieerde groep mensen kwam samen voor de officiële opening. Iedereen werd warm verwelkomd door Jos Penninx, portefeuillehouder duurzame mobiliteit van de Cleantech Regio. Onder het genot van koffie en een gebakje werd het doel van de verbeteringen toegelicht: “Om mensen uit de auto en op de fiets te krijgen is het belangrijk dat we snelle, comfortabele en veilige routes creëren. We zetten hier goede stappen richting duurzame en schone mobiliteit.” 

Voor de veiligheid is de fietsroute deels verbreed en duidelijk gescheiden van rijbanen. Voor het comfort is er innovatief asfalt gelegd met een lage rolweerstand. Dit draagt ook bij aan de vlotheid van de route, evenals de verkeerslichten die fietsers prioriteren.

Blij met de inspraak
Roland Hendriksen, projectleider Fietsruggengraat bij de Cleantech Regio, interviewde meerdere betrokkenen tijdens de openingsbijeenkomst. Conny Bieze, gedeputeerde van de provincie Gelderland, sprak over het belang van de fietsverbindingen in de hele regio: “In onze regio liggen de steden op goede fietsafstand van elkaar. We hopen met verbeterde fietsroutes mensen uit te dagen meer te fietsen. Dit zorgt voor schonere en bereikbare steden en gezondere mensen!”
De verbeterde fietsroute is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Johan Kruithof, wethouder van Apeldoorn, blikt terug op de loop van het project: “Er zat best veel pit in de gesprekken met de bewoners, wat hartstikke goed was. Samen zijn we tot keuzes gekomen en daar ben ik als wethouder erg blij mee.” Deze bewoners werden gerepresenteerd door een vertegenwoordiger van wijkraad Ossenveld, Wendy Le Griep en een bewoonster van de Veenhuizerweg, Annette Nijveen. Zij beaamden dat de bewoners een kritische noot hadden bij het project. Ze zijn blij met de inspraak die ze hebben gehad tijdens de verbeteringen. Wendy Le Griep hoopt dat de route gebruikt gaat worden zoals verwacht en is blij met aanpassingen rond de Ontvangst: “De kruisingen hier zijn duidelijker en logischer ingericht, met aparte rijbanen voor auto’s en fietsen. Tegelijkertijd is er een grote hoeveelheid parkeerplekken en veel groen behouden.”

Innovatief asfalt
De directeur van KWS infra Zwolle, Ab de Jong, was ook aanwezig. Hij lichtte het innovatieve asfalt op de route toe: “Het mengsel heeft 10% minder rolweerstand, het fietsen kost dus minder inspanning en in het geval van een e-bike minder energie.” Henk Zegers, frequente gebruiker van de fietsroute, beaamt dat het asfalt lichter fietst: “Maar voornamelijk ben ik blij met de verbeterde duidelijke verkeerstekens op het wegdek die fietsers voorrang geven. Dit geeft toch een veiliger gevoel.”
Gezamenlijk pakten alle partijen de fiets om de verbeterde fietsroute met het innovatieve asfalt eens uit te proberen. Er reed zelfs een riksja mee in de stoet fietsers. En Omroep Gelderland maakte een videoreportage van het nieuwe, snelle asfalt. De officiële opening kwam zo ten einde met veel fietsplezier, voor alle betrokkenen. 
 OUS5117 
 OUS5065

Contact

Voor al uw vragen over slim en schoon reizen en werken kunt u contact opnemen met onze mobiliteitsregisseur:

Oscar Roelofs 06 - 524 42 112 / oscar.roelofs@slimreizenstedendriehoek.nl

Veiliger fietsen in de regio

30199845113 A4cf709bbd Z

We gaan drie fietsroutes verbeteren in onze regio.

Lees verder

Beter Benutten

Beter Benutten

Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel in het landelijke programma Beter Benutten. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.
Lees verder

Over Slim en Schoon Reizen

Slim en Schoon Reizen is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen de Cleantechregio.

Logos Website Nieuwe Versie Cleantech

Wegwerkzaamheden