Clean Tech Tomorrow: vier je succes, behoud je blik op de toekomst

12-04-17

“Werk hard, maar vier ook je successen.” Dat is de boodschap die we meekregen vanuit het Clean Tech Tomorrow congres dat dinsdag 4 april plaatsvond in sporthal de Bhoele, in Eerbeek. Dit jaar kwamen daar 800 deelnemers bijeen voor het state-of-the-art congres over schone technieken en hernieuwbare energie in de Clean Tech Regio. Burgemeester Van Hedel (Gemeente Brummen) opende het congres met zijn kartonnen ‘toekomstkijker’, een knipoog naar de florerende Eerbeekse papierindustrie die er 400 jaar geleden zijn oorsprong vond in Nederlands eerste papiermolen. 

clean tech congres 4

Trots op ons ‘postzegeltje’

Een blik op de technieken van morgen, dat idee stond centraal bij – zoals de naam al zegt – Clean Tech Tomorrow. Met de innovatieve ideeën van vandaag proberen we een duurzame toekomst te creëren voor onze kinderen en kleinkinderen. Ideeën en technieken waar we als klein kikkerlandje best trots op mogen zijn, stelde Hans de Boer van VNO-NCW. Want hoewel we op een postzegeltje van maar 200 bij 300 kmwonen, zijn we wel mooi de 17e economie van de wereld en zelfs de 2e als het gaat om landbouwexport. Zo klein zijn we dus helemaal niet. 

Clean Tech Battle

Dat bewees ook de Clean Tech Battle: een wedstrijd voor studenten en scholieren voor het meest innovatieve en duurzame idee uit de regio, gepresenteerd door Filemon Wesselink. En er kwamen grootse ideeën voorbij: van de eerste aggregaat op zonne-energie tot ideeën voor het ‘vergroenen’ van de A1. De battle én de publieksprijs werden uiteindelijk gewonnen door Pim Duterloo met zijn idee voor het voorkomen van persluchtlekkage. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar kan bedrijven ook duizenden euro’s per jaar besparen. 

Geïnspireerd verduurzamen

In de middag vertrokken alle 800 deelnemers naar verschillende inspiratiesessies. Op verschillende locaties in Eerbeek, waaronder de Heilige Geestkerk, werd door sprekers in maximaal 15 minuten verteld over hun project. Hier sprak ook Arjan Brink namens regio Stedendriehoek over het initiatief Slim Reizen en met hem ook Marcel van Walraven namens Gelre Ziekenhuizen. Door (anders) na te denken over duurzame mobiliteit en vitaliteit vanuit Gelre Ziekenhuizen, kunnen verschillende issues worden aangepakt.

Slim Reizen stimuleert een integrale aanpak. Zo ligt de focus op de aanpak van duurzame dienstreizen en slimme logistiek. Het stimuleren van fietsen en het invoeren van een parkeertarief zorgt er bijvoorbeeld voor dat bijna 30% van de werknemers vaker op de fiets komt. Tegelijkertijd levert het ook een positieve bijdrage aan de vitaliteit van werknemers en aan het parkeerprobleem bij het ziekenhuis. Deze verduurzaming levert een substantiële bijdrage aan de ambitie van de Clean Tech Regio.

Hard werken aan grootse ideeën

Hard werken om onze doelen te bereiken en ook (leren om) succes te vieren. Daar sluit ook het Nuon Solar Team zich bij aan. Aan het eind van de middag lieten zij in de afsluitende plenaire sessie zien hoe ze verleden jaar wederom de wereldbeker van de World Solar Challenge binnensleepten met hun auto op zonne-energie.

Klein als we zijn als kikkerlandje, hebben we grootse ideeën. En in de Clean Tech Regio, ‘thuis’ voor een kleine 400 duizend inwoners, brengen we die schitterende ideeën vandaag de dag al in de praktijk. Maar zoals ook de Eerbeekse papiermolen bewijst: innoveren blijft noodzakelijk, willen we de wereld door kunnen geven aan de volgende generaties. 

Contact

Voor al uw vragen over slim reizen en werken kunt u contact opnemen met onze mobiliteitsregisseur:

Oscar Roelofs 06 - 524 42 112 / oscar.roelofs@slimreizenstedendriehoek.nl

Veiliger fietsen in de regio

30199845113 A4cf709bbd Z

We gaan drie fietsroutes verbeteren in onze regio.

Lees verder

Beter Benutten

Beter Benutten

Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel in het landelijke programma Beter Benutten. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.
Lees verder

Over Slim Reizen Stedendriehoek

Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen de Cleantechregio.

Logos Website Nieuwe Versie Cleantech

Wegwerkzaamheden