Hoe kinderen de files op de A1 zouden oplossen

20-11-14

Kinderen kunnen soms de beste ideeën hebben door hun onbevangen, eerlijke kijk op de wereld. Daarom vroeg Slim Reizen Stedendriehoek ze om na te denken over het fileprobleem op de A1. Hun vele bijzondere oplossingen werden donderdag 20 november aan regiobestuurder Jos Penninx overhandigd.

  • Andere werktijden afspreken met je baas / lekker uitslapen
  • Maar 5 uur per dag werken en rijden
  • Als je niet luistert een boete en daarna een dag in de cel
  • Met de buurt afspreken hoe laat je vertrekt

Dit zijn maar een paar van de vele verfrissende, creatieve antwoorden op de vraag: Hoe zorg je dat er minder files komen op de A1 (zonder nieuwe wegen aan te leggen)? Het programma Beter Benutten en ConsultingKids lieten kinderen van groep 7 van basisschool Martinus Twello hierover nadenken op 6 november. ConsultingKids bereidde deze bijzondere les voor. Het bedrijf heeft het filevraagstuk vertaald in een verhaal dat kinderen aanspreekt en dat ze goed kunnen begrijpen. De kinderen mochten vervolgens vertellen welke oplossingen zij voor het fileprobleem zagen.

Hierbij een selectie van de verfrissend leuke en inspirerende ideeën…

Een intelligent invoegsysteem
De ideeën over afstand houden op de snelweg, een doseerstoplicht, het verkeer beter regelen en digitale borden legde de basis voor het idee voor een intelligent invoegsysteem. Een systeem waarbij de autorijder met borden, stoplichten en meebewegende lichtstrepen op de rijbanen zo wordt gepositioneerd dat het invoegen bij het einde van de invoegzone vlekkeloos verloopt

Invoegsysteem

Een soort skilift voor auto’s
Geïnspireerd door de skilift ontstond het idee dat het mogelijk moet worden gemaakt om met je auto op een soort railsysteem te worden geplaatst waardoor de auto zonder inmenging van de bestuurder automatisch van de oprit naar en over de snelweg wordt vervoerd.

Skilift

Volwassenen moeten niet zo zeuren!
Files en vertraging veroorzaken we met elkaar. Ieder individu draagt daaraan bij. De neiging en ook de gemakkelijkste “weg” is om het probleem buiten jezelf te plaatsen en benoemen dat vooral anderen (het liefst de overheid) iets moeten doen en niet jij. Kinderen benoemen dat als “ je moet niet zeuren!” en “Doe er zelf iets aan!”. Wellicht een mooie basis voor een nieuwe campagne met de titel: Met alle individuen maken we het verschil! Hierbij kunnen de woorden en oplossingen van kinderen een mooie neutrale en luchtige rol spelen.

Al met al een bijzonder leuke en leerzame dag voor basisschoolleerlingen waarin zij vaardigheden hebben geleerd om met problemen om te gaan. En een mooi resultaat voor de regio! Alle ideeën werden donderdag 20 november overhandigd aan burgemeester Jos Penninx, portefeuillehouder Duurzame Mobiliteit van regio Stedendriehoek.

_PLO1062

 

 

Contact

Voor al uw vragen over slim reizen en werken kunt u contact opnemen met onze mobiliteitsregisseur:

Oscar Roelofs 06 - 524 42 112 / oscar.roelofs@slimreizenstedendriehoek.nl

Veiliger fietsen in de regio

30199845113 A4cf709bbd Z

We gaan drie fietsroutes verbeteren in onze regio.

Lees verder

Beter Benutten

Beter Benutten

Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel in het landelijke programma Beter Benutten. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.
Lees verder

Over Slim Reizen Stedendriehoek

Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen de Cleantechregio.

Logos Website Nieuwe Versie Cleantech

Wegwerkzaamheden