Kabinet wil fietsen naar werk fiscaal aantrekkelijker maken

27-03-18

Het kabinet wil mensen stimuleren meer de fiets te pakken naar hun werk in plaats van de auto. Een versimpeling van de bestaande belastingregels zou hieraan bij kunnen dragen.

“Fietsen is gezond en goed voor het milieu”, schrijft staatssecretaris Menno Snel in zijn brief aan de Tweede Kamer. Toch gaan veel mensen met de auto naar het werk. Het  kabinet wil daarom op verschillende manieren het fietsgebruik stimuleren. Simpele en eenvoudig toepasbare belastingregels zouden hieraan bij kunnen dragen.

Huidige regelgeving
Een fiets wordt natuurlijk ook vaak privé gebruikt. Nu is het zo dat je met een fiets van de zaak moet bijhouden hoeveel kilometers je privé rijdt en hoeveel tussen huis en werk. Dit zorgt voor veel administratieve lasten, wat het leasen van een fiets niet bepaald aantrekkelijk maakt. Door de ingewikkelde regels wordt volgens de branche zeer beperkt gebruikgemaakt van een fiets van de zaak, terwijl ruim 700.000 mensen wél privé een auto van de zaak gebruiken.

Wanneer kunnen we de nieuwe regelgeving verwachten?
Er wordt momenteel gewerkt aan een eenvoudigere regeling. Het plan is om de uitwerking hiervan op te nemen in het pakket belastingplan 2019, waarna de nieuwe regeling in 2020 toegepast kan worden.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Menno Snel.

 Bartnijs 6606 Corr 02 CMYK

Contact

Voor al uw vragen over slim en schoon reizen en werken kunt u contact opnemen met onze mobiliteitsregisseur:

Oscar Roelofs 06 - 524 42 112 / oscar.roelofs@slimreizenstedendriehoek.nl

Veiliger fietsen in de regio

30199845113 A4cf709bbd Z

We gaan drie fietsroutes verbeteren in onze regio.

Lees verder

Beter Benutten

Beter Benutten

Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel in het landelijke programma Beter Benutten. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.
Lees verder

Over Slim en Schoon Reizen

Slim en Schoon Reizen is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen de Cleantechregio.

Logos Website Nieuwe Versie Cleantech

Wegwerkzaamheden