Samen zorgen voor optimale maaltijdlogistiek (en minder CO2!)

19-12-17

Patiënten goede voeding serveren. Dat is het gemeenschappelijke streven van de zorginstellingen Gelre Zutphen, GGNet, Sensire, Sutfene, Zorggroep Sint Maarten en maaltijdleverancier Huuskes. Samen bespraken zij hoe ze de aanlevering van deze voeding kunnen optimaliseren. Een succesvolle bijeenkomst!

De zorginstellingen kiezen voor een ruime keus aan gerechten, dranken en tussendoortjes, met verse ingrediënten. Zo zorgen zij ervoor dat de patiënten kunnen genieten, gezond blijven en sneller herstellen. Een mooie doelstelling, die op het gebied van logistiek de nodige uitdaging biedt. Op 8 november vond daarom de zorgbijeenkomst ‘Optimalisatie Maaltijdlogistiek’ plaats in het Gelre Zutphen. De deelnemers kwamen bijeen om de gezamenlijke logistieke route die Huuskes rijdt te optimaliseren. Vanuit de Cleantech Regio was logistiek makelaar Freek Boele aanwezig samen met Leonie van Driel, logistiek makelaar Beter Benutten Twente en Zwolle-Kampen. Beiden waren ze aanwezig als medeorganisatoren en om als smeerolie tussen alle partijen te fungeren.

Samenkomst als sleutel voor succes
Is het mogelijk om de huidige vaste levertijden aan te passen? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst. “Door samen in gesprek te gaan bleek dat de partijen allemaal best wel flexibel waren. Dat was de winst van de bijeenkomst”, benadrukte Marcel van Walraven, Hospitalitymanager bij Gelre ziekenhuizen. Voor Barend Westhuis, Operationeel Manager Expeditie en Logistiek, verliep de bijeenkomst dan ook boven verwachting: “Huuskes had al langer de ambitie om de route logischer in te delen. Soms reden leveranciers meerdere keren langs een klant voordat ze mochten leveren. Door samen in gesprek te gaan en dit goed uit te kunnen leggen, was er veel meer draagvlak voor een andere route en andere levertijden.”

Voorwaarden voor een nieuwe route
De zorginstellingen hadden wel een aantal voorwaarden voor de nieuwe route: onder andere dat de levering niet storend mag zijn voor bezoekers, de levering tot in de koelkast moet worden bezorgd en de houdbaarheidsdatum hetzelfde blijft. Als Huuskes aan deze voorwaarden zou voldoen, kreeg de nieuwe route groen licht. Vanaf 1 februari 2018 wordt de nieuwe route getest en wanneer deze succesvol is wordt hij definitief in gebruik genomen. Pieter Boxma, Facilitair regisseur bij Sutfene, voorziet weinig problemen: “Onze leveringen verschuiven van 5:30 uur in de ochtend naar het einde van de middag, maar intern verandert er voor ons niks. Bovendien zijn deze levertijden zelfs gunstiger voor omwonenden die de huidige levertijd als minder prettig ervaren.”

Wat levert het op?
“De nieuwe route bespaart zo’n 300 kilometer per week. Dit maakt dus ook een verschil in tijd, brandstofkosten en natuurlijk CO2. Bovendien besparen wij één hele auto, doordat auto’s die ’s middags anders stilstonden nu worden ingezet”, aldus Barend Westhuis van Huuskes. Deze voordelen zijn gunstig voor de leverancier, maar ook voor de zorginstellingen. Marcel van Walraven belicht de motieven van Gelre ziekenhuizen Zutphen: “We zijn veel bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het verkleinen van onze CO2-voetafdruk. Dit was ons grootste belang. Verder is het financieel ook aantrekkelijk omdat er kosten bespaard worden door Huuskes, wat op den duur ook verschil kan maken in onze kosten.” Barend Westhuis van Huuskes beaamt dit: “Als alles goed verloopt is de nieuwe route een win-winsituatie voor alle partijen, niet alleen voor ons als leverancier.”

Ziet u ook kansen voor slimme logistiek in uw bedrijf?
Heeft ook uw organisatie interesse in een efficiënter, betrouwbaarder en goedkoper logistiek proces? Onze logistiek makelaar Freek Boele heeft al heel wat bedrijven hierover geadviseerd. Freek Boele biedt kennis, netwerken en (financiële) ondersteuning. Neem gerust contact op: freek.boele@slimreizenstedendriehoek.nl, 06-19437335. 

4 Huuskes Zorglogistiek

 

Contact

Voor al uw vragen over slim reizen en werken kunt u contact opnemen met onze mobiliteitsregisseur:

Oscar Roelofs 06 - 524 42 112 / oscar.roelofs@slimreizenstedendriehoek.nl

Veiliger fietsen in de regio

30199845113 A4cf709bbd Z

We gaan drie fietsroutes verbeteren in onze regio.

Lees verder

Beter Benutten

Beter Benutten

Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel in het landelijke programma Beter Benutten. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.
Lees verder

Over Slim Reizen Stedendriehoek

Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen de Cleantechregio.

Logos Website Nieuwe Versie Cleantech

Wegwerkzaamheden