Winnend ontwerp voor schuilplekken fietsroute bekend

06-03-17

Uitnodigend, transparant en goed toegankelijk; zo noemt de publieksjury het winnend ontwerp van de schuilruimte voor fietsers. Els Esselink, derdejaarsstudent van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, is de ontwerper. Cleantech Regio overweegt de schuilruimtes te plaatsen langs de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer. 

Vier derdejaarsstudenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim hebben aan een ontwerp voor de schuilruimtes gewerkt. In dit project heeft de hogeschool een initiatief van het expertisecentrum Kunst en Cultuur uit Assen (K&C) geadopteerd om ‘bio-based en circulair’ te ontwerpen, oftewel met materiaal dat biologisch afbreekbaar is of hergebruikt kan worden. Vorige week is bekendgemaakt dat Els Esselink het beste ontwerp heeft gemaakt. Volgens de publieksjury is haar ontwerp uitnodigend, transparant en goed toegankelijk door de organische vorm.

schuilhokje 2

jURYBEOORDELING

Een van de juryleden is fietsspecialist en verkeersplanoloog Patricia van Wachtendonk van de Loendersloot Groep. “Als jury zien we het nut in van wacht- en schuilruimtes op de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer. De vier ontwerpvoorstellen hiervoor hebben we beoordeeld op functionaliteit, duurzaamheid, ontwerp, passend bij een snelle fietsroute, en passend bij de regio. Het winnend ontwerp van Els scoorde het beste op vier van deze vijf punten. Haar ontwerp lijkt ongevoelig voor vandalisme en kan lange tijd zijn uitstraling houden. Ook zijn kapotte onderdelen eenvoudig te vervangen.”

Naast Van Wachtendonk zaten in de publieksjury: een inwoner die interieurontwerper is, een medewerker van Cleantech Regio, een bestuurslid van de lokale Fietsersbond en een student planologie.

geen simpel bushokje

Studente Els Esselink vertelt enthousiast over haar winnende ontwerp: “Ik wilde geen schuilhokje maken dat net zo goed een simpel bushokje kon zijn. Nee, ik wilde iets ontwerpen dat alleen al door zijn vorm de aandacht trekt van de voorbijgangers. Something else, zoals mijn naam ook al aangeeft. Elegant en tegelijk simpel, zodat het mooi samensmelt met de omgeving. Vandaar de transparante uitstraling van mijn ontwerp.” Els hoopt natuurlijk dat de schuilruimtes ook daadwerkelijk geproduceerd gaan worden. “Dan kan ik straks mijn eigen ontwerp zien staan als ik met de trein van mijn ouders in Laren naar mijn studentenkamer in Rotterdam reis.”

Producenten gezocht voor drie of vier schuilplekken

De komende weken wordt het ontwerp van Els verder uitgewerkt. Zo wordt er gekeken of er initiatieven uit de lokale maatschappij in verwerkt kunnen worden, voor meer maatschappelijke binding. Tegelijkertijd zoekt Cleantech Regio naar producenten die de wachtruimtes kunnen ontwikkelen. Mogelijk worden er drie of vier schuilruimtes gemaakt. Het streven is dat zij dan in de zomer langs de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer kunnen staan. Deze fietsroute wordt op diverse locaties verbeterd. Vorig jaar zijn deze verbeteringen uitgebreid besproken met bewoners en andere belanghebbenden. 

Zo gaven diverse mensen aan dat zij schuil- en wachtruimtes (voor scholieren en forenzen) en rustplekken (voor recreanten) wensten langs de route. Schuilplekken voor als het regent, waar je je regenpak kunt aantrekken. Wachtruimtes waar scholieren op elkaar kunnen wachten langs de route, zonder het andere fietsverkeer te hinderen. Aan die wensen geeft Cleantech Regio op een duurzame manier gehoor, door samen te werken met Hogeschool Windesheim en K&C.

mOOIE SAMENWERKING

In de Cleantech Regio werken de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een schone toekomst en een duurzame economie en samenleving. Energieneutraliteit is hierbij speerpunt en economie en ecologie gaan hand in hand.

K&C en Hogeschool Windesheim werken samen aan bio-based en circulair ontwerpen. K&C opent op 13 mei 2017 het eerste Bio-based Pop-up Museum in het CBK Emmen waar bezoekers kunnen zien hoe dagelijkse producten van bio-based materiaal, zoals de prijswinnende schuilplek, kunnen worden gemaakt.

Windesheim Logo      Logo K&C

 

Contact

Voor al uw vragen over slim reizen en werken kunt u contact opnemen met onze mobiliteitsregisseur:

Oscar Roelofs 06 - 524 42 112 / oscar.roelofs@slimreizenstedendriehoek.nl

Veiliger fietsen in de regio

30199845113 A4cf709bbd Z

We gaan drie fietsroutes verbeteren in onze regio.

Lees verder

Beter Benutten

Beter Benutten

Regio Stedendriehoek neemt sinds 2014 deel in het landelijke programma Beter Benutten. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's over weg, water en spoor te verbeteren.
Lees verder

Over Slim Reizen Stedendriehoek

Slim Reizen Stedendriehoek is een co-creatie van overheden en bedrijfsleven binnen de Cleantechregio.

Logos Website Nieuwe Versie Cleantech

Wegwerkzaamheden